אין מוצרים בסל הקניות.

מעבר לתשלום

השפה העברית על ציר הזמן

לקראת יום השפה העברית נחקור את הרקע לההחייאת השפה באתר "דורות" – תרבות יהודית על ציר הזמן

הקדמה

להלן שתי הצעות לפעילות על התפתחות השפה העברית. שתי הפעילויות הן סביב דורות – תרבות יהודית על ציר הזמן.

ההצעה הראשונה מתאימה לפעילות במחשבים אישיים ולתלמייד חטיבת הביניים.

ההצעה השנייה מתאימה להקרנה בכיתה, ואפשר להעביר אותה בכיתות ה ומעלה.

מומלץ לערוך היכרות עם הציר לפני הפעילות, להיעזר בסרטוני ההדרכה ובמידע בתפריט הצד.

פעילות במחשבים אישיים

שלחו לתלמידים את הקישור לדורות, ציר הזמן לתרבות יהודית. מומלץ להקרין אותו בכיתה לפני כן ולהסביר עליו מעט.

תוכלו לחלק לתלמידים דף פעילות או להנחות אותם בעצמכם:

  • התלמידים יכתבו במילות החיפוש, ליד סמל זכוכית המגדלת, את המילים "השפה העברית" ויקבעו את טווח השנים: מ-1800 עד 2000. בקשו מהם לפתוח לפחות חמישה מהפריטים שיוצגו, ולכתוב אותם לפי סדר כרונולוגי. כעת כתבו את השאלות המופיעות בדף ובקשו מהם לענות עליהן.
  • אספו תשובות לשלוש השאלות מכל מיני תלמידים, כך שתקבל תמונה רחבה של טווח השינויים שהתרחשו במעמד השפה העברית במחצית השנייה של המאה ה-19.
  • בקשו מהתלמידים לנסות לבנות את הסיפור: מה היה הרקע למעשיהם של בן יהודה והמחדשים האחרים? מה עשו? מה היו ההשפעות של פעולותיהם ואיך הן התקבלו? מה התוצאה של פעולותיהם? מדוע תרומתם חשובה כל כך?

פעילות במליאה

הכנה מראש: בחרו מתוך האירועים המופיעים בהמשך את האירועים שתרצו להציג בשיעור ושמרו אותם במחשב ממנו תקרינו בכיתה באמצעות אייקון הסימנייה מימין למעלה של כל פריט.

פתחו את דורות והקרינו אותו לכיתה.

אמרו לתלמידים שעכשיו הם יראו כמה אירועים שקשורים ליום השפה העברית. כמו בלשים ולנסות לנחש מה הוליד את האירועים האלה. אם זה קשה מדי, עליהם לנסות להבין מה הקשר ביו האירועים ליום השפה העברית.
לחצו על תגית "אירועים שמורים", והציגו את האירועים שבחרתם מתוך הרשימה הבאה: שאלה נכבדה; שפה ברורה; תלמוד התורה "עץ חיים"; הוצאתו לאור של מילון בן יהודה; ואפשר גם, לבוגרים: מחייה השפה העברית ברוך מיטרני; האוטוביוגרפיה העברית הראשונה.
אחרי שתציגו את האירועים, בקשו מהתלמידים לומר דברים שהם למדו מהם, וכתבו את תשובותיהם בצד הלוח. סכמו בשאלות: מה עשה אליעזר בן יהודה? למה לדעתם היה צריך לעשות את זה?

 

סיכום

סכמו עם התלמידים את מה שראינו תוך הרחבת הרקע ההיסטורי:
במשך יותר מ-1500 שנה, מאז שכל היהודים גורשו מארץ ישראל, הם חיו בין עמים אחרים ולאט לאט השפה העברית נשכחה. השפה לא נשכחה לגמרי כי השתמרה בטקסטים כתובים שהיהודים קראו כל הזמן, ובעיקר בתורה ובסידור התפילה.

להרחבה

  • אפשר להציג סרטון מידע על אליעזר בן יהודה.
  • אפשר להציג סרטון המציג את האתגרים שבחידוש השפה וההשלכות על משפחת בן יהודה, בעיקר מתוך נקודת המבט של בנו, בן ציון (שבהמשך כונה איתמר בן אב"י).

הצטרפו
לרשימת התפוצה


השאירו פרטים והצטרפו לאלפי נשות ואנשי חינוך המקבלים מאיתנו מעת לעת חומרים מעניינים ומגוונים המותאמים לצרכיהם.

    גם אנחנו לא אוהבים ספאם! אנו מתחייבים שלא לעשות כל שימוש לרעה ו/או להעביר לצדדים שלישיים את כתובת הדואר האלקטרוני שלך.

    טופס זה מוגן באמצעות reCAPTCHA של גוגל.

    מדיניות הפרטיות, תנאי שירות

    כך מונגשות 4,000 שנות תרבות יהודית בלחיצת כפתור !

    דורות — כלי פדגוגי חדשני המציג את הסיפור היהודי לאורך זמן ובמרחב, באופן אינטראקטיבי ומזמין ללמידה. המערכת כוללת עוזרת AI ונבחרה להטמעה בתוכניות משרד החינוך.