אין מוצרים בסל הקניות.

מעבר לתשלום
< חזרה

פרשת חיי שרה

מה בפרשה?

  • פטירת שרה – בתחילת הפרשה מסופר ששרה הלכה לעולמה, ומייד אחר כך מסופר שאברהם רוכש אחוזת קבר מעֶפְרוֹן החִתי – את מערת המכפלה. עֶפְרוֹן מציע לאברהם את הקבר במתנה, אך אברהם מתעקש לקנות את השדה ואת הקבר שבו בכסף מלא.
  • מציאת אישה ליצחק – אברהם מצווה על עבדו ללכת לארם נהרים כדי לקחת אישה ליצחק בנו ממשפחתו החיה שם ולהביאה עימו לארץ כנען. כשעבד אברהם מגיע אל באר המים בחרן, הוא פוגש ברבקה, אחייניתו של אברהם, אך אין הוא יודע מי היא. הוא מתרשם מנימוסיה הטובים ונותן לה מתנות, והיא מזמינה אותו לבית הוריה. שם העבד מספר להם על משימתו ומבקש את ברכתם לנישואי יצחק ורבקה. המשפחה שואלת את רבקה לדעתה, והיא מסכימה להיפרד ממשפחתה ולהינשא ליצחק.
  • קטורה אשת אברהם וילדיה – אברהם לוקח לו אישה נוספת, קטורה שמה, וממנה נולדים לו כמה ילדים. אולם את כל רכושו הוא מוריש ליצחק, ולבניו מקטורה הוא נותן מתנות ומשלח אותם מארצו.
  • פטירתם של אברהם וישמעאל – בסוף הפרשה מובאת רשימת צאצאי אברהם ומסופר שאברהם נפטר בשיבה טובה ושגם ישמעאל נפטר.

.

אומנות בפרשה

אפשר להרחיב על הפרשה באופן ויזואלי באמצעות יצירות מאתר מדרש אומנות מבית קרן תל”י:

רבקה משקה את אליעזר וגמליו, ספר בראשית הווינאי

קבורתה של שרה, גוסטב דורֶה

בתקופות קדומות לנישואין היו סיבות רבות, אך על פי רוב הן לא היו רגשותיהם של בני הזוג. גם על הזיווג של יצחק ורבקה החליטו אנשים אחרים, והם נישאו בלי שהכירו זה את זה. ובכל זאת מסופר גם על רגשותיהם בנישואיהם – אהבה ונחמה ואולי גם מבוכה או ביישנות.

וַיֵּצֵא יִצְחָק לָשׂוּחַ בַּשָּׂדֶה לִפְנוֹת עָרֶב וַיִּשָּׂא עֵינָיו וַיַּרְא וְהִנֵּה גְמַלִּים בָּאִים. 

וַתִּשָּׂא רִבְקָה אֶת עֵינֶיהָ וַתֵּרֶא אֶת יִצְחָק וַתִּפֹּל מֵעַל הַגָּמָל.

וַתֹּאמֶר אֶל הָעֶבֶד מִי הָאִישׁ הַלָּזֶה הַהֹלֵךְ בַּשָּׂדֶה לִקְרָאתֵנוּ וַיֹּאמֶר הָעֶבֶד הוּא אֲדֹנִי וַתִּקַּח הַצָּעִיף וַתִּתְכָּס.

וַיְסַפֵּר הָעֶבֶד לְיִצְחָק אֵת כָּל הַדְּבָרִים אֲשֶׁר עָשָׂה. 

וַיְבִאֶהָ יִצְחָק הָאֹהֱלָה שָׂרָה אִמּוֹ וַיִּקַּח אֶת רִבְקָה וַתְּהִי לוֹ לְאִשָּׁה וַיֶּאֱהָבֶהָ וַיִּנָּחֵם יִצְחָק אַחֲרֵי אִמּוֹ.  

בראשית כד, סג-סז

 

פירושי מילים

לָשׂוּחַ – לטייל בטבע

מדברים על זה

  • אומנם בתיאור של פגישת יצחק ורבקה כמעט ואין רגשות, אבל מתוך התיאור אפשר לשער מה הם הרגישו כשנפגשו בפעם הראשונה. כתבו אילו רגשות מתאימים לדעתכם לתיאור המפגש.
  • התורה מספרת שיצחק לוקח את רבקה לגור באוהל המגורים של שרה אימו שנפטרה זמן קצר קודם לכן. על מה יכול להעיד מעשה זה?
  • נסו לחשוב: מה היו יכולות להיות הסיבות לנישואין בעבר? מה הסיבות לנישואין כיום?

האגדה הזאת מלמדת אותנו עד כמה מציאת בן זוג או בת זוג מתאימים אינה קלה או מובנת מאליה, אלא דורשת בירור והתאמה.

שָׁאֲלָה מַטְרוֹנָה [אישה חשובה] אֶת רַבִּי יוֹסֵי: בְּכַמָּה יָמִים בָּרָא אֱלֹהֵיכֶם אֶת הָעוֹלָם?
אָמַר לָהּ: בְּשִׁשָּׁה יָמִים.
שָׁאֲלָה: וּמַה הוּא עוֹשֶׂה מֵאוֹתוֹ הַזְּמַן וְאֵילָךְ?
עָנָה: יוֹשֵׁב וּמְזַוֵּג זִוּוּגִים – מַתְאִים אִישׁ לְאִשָּׁה וְאִשָּׁה לְאִישׁ.
אָמְרָה לוֹ הַמַּטְרוֹנָה: וּמַה כָּל כָּךְ קָשֶׁה בַּזֶּה?
גַּם אֲנִי יְכוֹלָה לְהַתְאִים אֶלֶף זוּגוֹת בְּיוֹם אֶחָד.
לָקְחָה אֶלֶף עֲבָדִים וְאֶלֶף שְׁפָחוֹת שֶׁלָּהּ, וְהִתְאִימָה אוֹתָם  –
זֶה יִשָּׂא אֶת זוֹ, זוֹ תִּתְחַתֵּן עִם זֶה.
לְמָחֳרָת חָזְרוּ כָּל הַזּוּגוֹת אֵלֶיהָ כְּשֶׁהֵם רָבִים וּמִתְקוֹטְטִים בֵּינֵיהֶם.
הָלְכָה הַמַּטְרוֹנָה לְרַבִּי יוֹסִי וְסִפְּרָה לוֹ אֶת הַסִּפּוּר.
אָמַר לָהּ: כָּעֵת אַתְּ רוֹאָה שֶׁאִם חָשַׁבְתְּ שֶׁזִּוּוּג זִוּוּגִים קַל הוּא,
עֲבוּר הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא קָשֶׁה כִּקְרִיעַת יַם-סוּף.

על פי בראשית רבה, פרשה סח, ד; במדבר רבה, פרשה ג, ו

מדברים על זה

  • מה חשבה האישה (המטרונה) על מציאת בני זוג בתחילת הסיפור? מה גרם לה לשנות את דעתה?
  • אומנם האגדה מספרת על מציאת בני זוג, אך אפשר להרחיב את הדיבור לבחירת חברים. מדוע לדעתכם לא פשוט להתאים בני זוג או חברים?
  • חשבו על כמה תכונות או התנהגויות רצויות כדי שקשר זוגי או קשר בין חברים יחזיק מעמד זמן רב.
  • לבוגרים: כפי שמתואר בפרשה שלנו, בתקופת המקרא על פי רוב אנשים לא חיפשו בן זוג או בת זוג בעצמם. בקהילות מסוימות עדיין נוהגים כך, למשל במגזר החרדי. גם אצל חילוניים מקובל להכיר בין בני זוג פוטנציאליים. נסו לחשוב על יתרונות וחסרונות של סיוע במציאת בני זוג.

לבוגרים

לא תמיד קל להתמיד בזוגיות זמן רב, ויש שמחליטים להיפרד. בסרטון ילדים להורים שהתגרשו מדברים על החוויות וההתמודדות שלהם.

בקרב רוב בעלי החיים זוגיות קבועה אינה נפוצה, אך יש כמה זנים של בעלי חיים שבוחרים בן זוג אחד לכל החיים, למשל השועלים והדורבנים. תופעה זו נפוצה בעיקר אצל עופות. רבים מבעלי הכנף הם מונוגמיים: הפינגווינים, הנשרים, רוב התוכים וגם היונה הנפוצה כל כך בסביבתנו. היונה פוגשת את בן הזוג שלה, תור, והם חיים יחד כל חייהם. הם בונים יחד קן ודוגרים יחד על הביצים. כנראה מכאן נולד הביטוי זוג יונים.

מצגת זוגיות אצל בעלי חיים

מדברים על זה

משימה: בחרו אחד ממיני בעלי החיים במצגת, וחפשו סרטון המלמד על פן בזוגיות שלהם (חיזור, גידול צאצאים וכדומה). כתבו על דף את הכותרת “לא ידעתי ש…” (או כותרת אחרת), ורשמו שתי עובדות חדשות שלמדתם מהסרטון. תלו את הדף על לוח בכיתה.

בחיפושו אחר אישה לבנו של אברהם, עבד אברהם מגיע לבאר ליד ארם נהרים ופוגש במקרה את רבקה בת בתואל הארמי:

וְהִנֵּה רִבְקָה יֹצֵאת […] וְכַדָּהּ עַל שִׁכְמָהּ. וְהַנַּעֲרָ טֹבַת מַרְאֶה מְאֹד […]

וַתֵּרֶד הָעַיְנָה וַתְּמַלֵּא כַדָּהּ וַתָּעַל.

וַיָּרָץ הָעֶבֶד לִקְרָאתָהּ וַיֹּאמֶר הַגְמִיאִינִי נָא מְעַט מַיִם מִכַּדֵּךְ.

וַתֹּאמֶר שְׁתֵה אֲדֹנִי וַתְּמַהֵר וַתֹּרֶד כַּדָּהּ עַל יָדָהּ וַתַּשְׁקֵהוּ.

וַתְּכַל לְהַשְׁקֹתוֹ וַתֹּאמֶר גַּם לִגְמַלֶּיךָ אֶשְׁאָב עַד אִם כִּלּוּ לִשְׁתֹּת.

וַתְּמַהֵר וַתְּעַר כַּדָּהּ אֶל הַשֹּׁקֶת וַתָּרָץ עוֹד אֶל הַבְּאֵר לִשְׁאֹב וַתִּשְׁאַב לְכָל גְּמַלָּיו. וְהָאִישׁ מִשְׁתָּאֵה לָהּ, מַחֲרִישׁ לָדַעַת הַהִצְלִיחַ ה’ דַּרְכּוֹ אִם לֹא.

בראשית כד, טו-כא

 

מכיוון שהעבד מתרשם מאדיבותה של רבקה, הוא נותן לה מתנה ושואל אותה מי היא ואם יוכל להתארח בבית משפחתה.

וַתֹּאמֶר אֵלָיו בַּת בְּתוּאֵל אָנֹכִי, בֶּן מִלְכָּה אֲשֶׁר יָלְדָה לְנָחוֹר.

 וַתֹּאמֶר אֵלָיו גַּם תֶּבֶן גַּם מִסְפּוֹא רַב עִמָּנוּ, גַּם מָקוֹם לָלוּן.

בראשית כד, כד-כה

מדברים על זה

  • עבד אברהם מגיע למקום חדש וזר ופוגש ברבקה. כתבו שלושה דברים שרבקה עושה או אומרת לו בפגישתם. כיצד לדעתכם דברים אלו גרמו לו להרגיש?
  • היזכרו במצב שבו הגעתם למקום חדש שאינכם מכירים ומעשה שמישהו עשה או משפט שאמר עזרו לכם להרגיש טוב יותר. כתבו מה היו המעשים או המילים שעזרו לכם. תוכלו גם להיזכר במקרה שבו אתם עזרתם למישהו במצב כזה.
  • הרושם הראשוני של העבד מרבקה חיובי מאוד, ועל סמך רושם זה הוא מחליט שהיא יכולה להיות אשתו של יצחק. כמה לדעתכם אפשר לסמוך על רושם ראשוני? האם מניסיונכם הרושם הראשוני על אדם מעיד מיהו באמת?
  • לאילו דברים אתם בדרך כלל שמים לב כאשר אתם פוגשים אדם בפעם הראשונה (מראה, לבוש, הבעת פנים, דיבור, מעשים וכדומה)?

“וֶהֱוֵי מְקַבֵּל אֶת כָּל הָאָדָם בְּסֵבֶר פָּנִים יָפוֹת” (משנה, מסכת אבות, פרק א, משנה טו).

שאל הרבי יצחק מווּרקִי: מדוע נאמרה כאן המילה “בְּסֵבֶר”? והוא עונה: מכאן שעליך לדאוג לכך שחברך “יסבור” שאתה מקבלו בפנים יפות, אפילו אם אינך סובל אותו בלבך.

מתוך אתר זושא

 

מדברים על זה

  • הסבירו את פירוש המילה “בְּסֵבֶר” ואת פירוש הביטוי “לקבל בסבר פנים יפות” (אפשר לחפש במילון). פרטו כמה התנהגויות, מילים או מחוות גוף שבעיניכם מבטאות קבלת פני אדם בסבר פנים יפות.
  • כיצד דרש רבי יצחק מוורקי את המילה “בְּסֵבֶר” – מה, לפי דעתו, אפשר ללמוד מהשימוש במילה זו בפסוק?
  • תמיד אומרים לנו שאסור לשקר או להגיד דברים שאיננו מתכוונים אליהם. רבי יצחק מוורקי אומר שעלינו לנהוג בצורה מסוימת כלפי אדם גם אם אנו חשים כלפיו אחרת. האם לדעתכם הוראתו סותרת את האיסור לשקר? מדוע לדעתכם בכל זאת הוא מציע זאת? האם אתם מסכימים עימו? הסבירו.

 

משימה: התחלקו לזוגות והציגו בסצנות קצרות שתי דרכים שונות לקבל זה את פני זה כאשר אתם באמת שמחים לראות את האחר ושתי דרכים לקבל זה את פני זה כאשר אתם לא באמת שמחים לראות אותו, אך על פי המלצתו של רבי יצחק מוורקי מעמידים פנים שאתם שמחים לראותו.

כאשר עבד אברהם פגש ברבקה ליד הבאר, היא הציעה לו ולגמליו מים. אומנם אין פרטים נוספים על המפגש, אך מתיאור זה ניכר שרבקה קיבלה את פני האיש באדיבות ובסבר פנים יפות, וסביר להניח שגם חייכה אליו.

חיוך הוא אחד הביטויים הבסיסיים והשגורים ביותר במפגש בין אנשים. בכתבה “הנוסחה לחיוך מוצלח” (באתר של מכון דוידסון) מוסבר מדוע החיוך הוא הבעה חשובה כל כך, מה תפקידו, מהו החיוך “המושלם” וכיצד אפשר לזהות חיוך גם בלי לראות אותו.

מדברים על זה

  • על פי הכתבה, מה התפקיד של החיוך ומה יתרונותיו?
  • מהי “הדבקה רגשית”?
  • מה גילו על החיוכים בעקבות החובה לעטות מסכה בתקופת הקורונה?

 

משימה: ערכו ניסוי בזוגות: על אחד מבני הזוג לעטות מסכה או לכסות את פיו בחתיכת בד או נייר. בן הזוג השני יסתכל בחברו שפניו מוסתרות וינסה לגלות מתי הוא מחייך. לאחר מכן התחלפו. ספרו זה לזה איך ידעתם מתי חברכם מחייך אף על פי שפניו מוסתרות במסכה.

עזרה טובה – מהי?

לא מזמן היינו חולים, כל המשפחה נשארה בבית. קיבלנו מכמה אנשים עזרה מסוגים שונים. באחד מימי המחלה נשמעה דפיקה בדלת, עמדה שם חברה של אימי. בקושי ראיתי אותה כי היא החזיקה בידה חבילה ענקית. היא רק אמרה: “שלום, הינה, קחו. אמורים לעזור לחולים, אז הבאתי לכם משהו יקר – קניתי את השוקולדים והעוגיות הכי שווים. ויש כאן גם שובר שאפשר לקנות בו כמה ארוחות חמות, וביקשתי שמישהי תבוא מחר ותיקח את כל הכביסה שלכם למכבסה. אל תשאלו כמה זמן לקח לי רק לארגן את כל זה וגם להגיע עד לכאן, לא זכרתי שאתם גרים רחוק כל כך…”, ואז הסתובבה והלכה לה. מה אני אגיד לכם, זה היה מוזר. חמש דקות אחר כך דפיקה עדינה בדלת. עמדה שם חברה של סבתי. בחיוך היא שאלה את כולנו מה שלומנו, לא פסחה על איש והתעניינה בדיוק איך כל אחד ואחד מרגיש, ואז נתנה לאחותי בובה קטנה שתפרה בעצמה. היא אמרה לה: “אני יודעת שזה מעט, אבל אין לי יכולת לקנות דברים גדולים וגם לבשל אני לא ממש יודעת, אבל לתפור כן! אני מקווה שזה ישמח אותך קצת”.

בערב התפתחה שיחה בין כולנו. אחי הגדול העריך מאוד את החברה של אימי משום שהיא השקיעה הרבה כסף ונתנה לנו בדיוק מה שאנשים חולים צריכים – אוכל ועזרה בכביסה. לי לא היה נוח עם הנתינה הזאת, אפילו חיוך אחד היא לא חייכה. העדפתי את האדיבות ואת העדינות של החברה של סבתי שהתעניינה בנו מאוד, שאלה על כל אחד ואחד וגם תפרה בובה בעצמה.

 

 

מעניין לדעת

לפני שמונה מאות שנה קבע רמב”ם שמונה דרגות של צדקה. הדרגה הראשונה היא הדרך הראויה ביותר לדעתו לתת צדקה, ומשם יורדים לדרגות הראויות פחות. שתי הדרגות האחרונות קשורות לסבר הפנים בנתינה, ולפיהן ראוי יותר לתת מעט בסבר פנים יפות מלתת הרבה בפנים חמוצות:

דרגה 7 – “פָּחוֹת מִזֶּה: שֶׁיִּתֵּן לוֹ פָּחוֹת מִן הָרָאוּי בְּסֵבֶר פָּנִים יָפוֹת”.

דרגה 8 – “פָּחוֹת מִזֶּה: שֶׁיִּתֵּן לוֹ בְּעֶצֶב” .

שמונה מעלות צדקה של רמב”ם, משנה תורה, הלכות מנות עניים י, יג- יד

מדברים על זה

בעקבות “עזרה טובה – מהי?” 

  • מה דעתכם? האם יש משמעות לאופן שבו מביעים עניין בזולת ומגישים עזרה? האם יש משמעות לכך שהדבר נעשה בחיוך ובאדיבות או שהעיקר הוא הנתינה עצמה, ולאופן שבו היא נעשית אין חשיבות?

 

בעקבות “מעניין לדעת”

  • מדוע לדעתכם היה צורך להגדיר שמונה דרגות של צדקה?
  • נסו לנחש שתיים או שלוש דרגות צדקה אחרות שהגדיר רמב”ם.

אברהם חי בכנען (ארץ ישראל) חלק נכבד מחייו. כאן הוא בנה את ביתו, הקים משפחה וניהל ביד רמה משק של עבדים ושפחות, צאן ובקר.

ובכל זאת בפרשה הזאת בשני מצבים באה לידי ביטוי התחושה של אברהם שכנען עדיין אינה מולדתו, והוא עדיין אינו חש בה שייך לחלוטין.

גֵּר וְתוֹשָׁב אָנֹכִי עִמָּכֶם, תְּנוּ לִי אֲחֻזַּת קֶבֶר עִמָּכֶם וְאֶקְבְּרָה מֵתִי מִלְּפָנָי.

בראשית כג, ד

 

פירושי מילים

גֵּר – זר, אינו יליד המקום

 

כשאברהם שולח את עבדו לחרן למצוא אישה ליצחק, הוא משתמש במילים “ארצי” ו”מולדתי” דווקא לחרן, הארץ שממנה יצא בציווי האלוהי כדי להשתקע בכנען.

כִּי אֶל אַרְצִי וְאֶל מוֹלַדְתִּי תֵּלֵךְ וְלָקַחְתָּ אִשָּׁה לִבְנִי לְיִצְחָק.

בראשית כד, ד

מדברים על זה

  • נסו לשער מדוע אף על פי שאברהם חי חלק גדול מחייו בכנען, הוא עדיין אינו מרגיש שייך לגמרי ועדיין מרגיש מעט זר.

 

משימה: שאלו אדם שאתם מכירים ושחי חלק מחייו במקום אחר ממקום מגוריו עכשיו: באיזו מידה הוא מרגיש שייך למקום מגוריו היום? באיזו מידה הוא עדיין מרגיש שייך למקום שבו נולד וגדל?

לאה גולדברג שגדלה בליטא ועלתה בצעירותה לארץ ישראל מתארת בשירה אורן את ההרגשה של קשר לשני מקומות שונים:

 

אורן

לאה גולדברג

 

כָּאן לֹא אֶשְׁמַע אֶת קוֹל הַקּוּקִיָּה.

כָּאן לֹא יַחְבֹּשׁ הָעֵץ מִצְנֶפֶת שֶׁלֶג,

אֲבָל בְּצֵל הָאֳרָנִים הָאֵלֶּה

כָּל יַלְדוּתִי שֶׁקָּמָה לִתְחִיָּה.

צִלְצוּל הַמְּחָטִים: הָיֹה הָיָה

אֶקְרָא מוֹלֶדֶת לְמֶרְחַב-הַשֶּׁלֶג,

לְקֶרַח יְרַקְרַק כּוֹבֵל הַפֶּלֶג,

לִלְשׁוֹן הַשִּׁיר בְּאֶרֶץ נָכְרִיָּה.

אוּלַי רַק צִפֳּרֵי-מַסָּע יוֹדְעוֹת –

כְּשֶׁהֵן תְּלוּיוֹת בֵּין אֶרֶץ וְשָׁמַיִם –

אֶת זֶה הַכְּאֵב שֶׁל שְׁתֵּי הַמּוֹלָדוֹת.

אִתְּכֶם אֲנִי נִשְׁתַּלְתִּי פַּעֲמַיִם,

אִתְּכֶם אֲנִי צָמַחְתִּי, אֳרָנִים,

וְשָׁרָשַׁי בִּשְׁנֵי נוֹפִים שׁוֹנִים.

לאה גולדברג, שירים ב, ספרית פועלים: הקיבוץ הארצי – השומר הצעיר, 1973, עמ’ 143

מדברים על זה

  • כיצד השיר קשור לפסוקים על אברהם?
  • איזה בעל חיים לאה גולדברג חושבת שאולי יוכל להבין אותה? מדוע?
  • מהו הכאב שהמשוררת מתארת בשירה? מצאו שורה שלדעתכם מתמצתת בצורה הטובה ביותר את מורכבות ההרגשה של לאה גולדברג.
  • השמיעו את הגרסה של אחינעם ניני לשיר וספרו שניני חיה רוב שנות ילדותה בארצות הברית. היא חזרה לישראל לשנה אחת כשהייתה בת שבע עשרה וזמן מה לאחר חזרתה לארצות הברית, החליטה לעלות לישראל ולהשתקע בה. היא שרה חלק מהשיר בעברית וחלק ממנו באנגלית. כיצד אופן זה של השירה מתחבר לרעיון המרכזי בו?
  • גיבור הסרט קזבלן שר את השיר “יש מקום” בישראל. כאן הוא שר בגעגועים על בית הוריו במרוקו – הבית ההוא – ומתאר שהיה כל כולו כמיהה לירושלים ולישראל. זהו פרדוקס: נראה שבכל מקום שהוא נמצא בו, הוא מתגעגע למקום האחר. עובדה זו מדגישה בעת ובעונה אחת גם את הקשר לשני המקומות אך גם את תחושת הזרות בכל אחד מהם.

 

משימות:

  • אם יש בכיתה תלמידים שעלו מארץ אחרת, הזמינו אותם לספר זיכרונות מהארץ שממנה עלו לישראל ולהכיר לתלמידים את התרבות שלהם ואת המקום שממנו באו.
  • השיר פותח במילים “כאן לא אשמע את…”. הזמינו את התלמידים שעלו מארצות אחרות להשלים את המשפט על אחת ה”מולדות” שלהם או להשלים משפטים דומים על חושים אחרים, למשל: “כאן לא אראה”, “כאן לא אטעם”, “כאן לא אריח” או “כאן לא אחוש”.

האגדה הזו מלמדת אותנו שהרגש והגעגועים שאנו חשים למקום שהוא ביתנו אינם בהכרח קשורים לתנאים האובייקטיבים, למצב או למראה של המקום.

 

מעשה בתלמיד אחד שישב בבית המדרש של רבי יוסֵי והתקשה מאוד בלימודים.
רבי יוסֵי היה חוזר ומסביר בסבלנות, אך התלמיד לא הצליח להבין את דבריו.
שאל אותו רבי יוסֵי: “למה אינך מצליח להבין את מה שמסבירים לך?”
השיב התלמיד: “מכיוון שאני רחוק מביתי ומתגעגע אליו”.
המשיך רבי יוסֵי לשאול: “מאיזה מקום אתה?”
ענה לו התלמיד: “מגּוֹבַת־שַׁמַּאי”.
רבי יוסֵי מעודו לא היה במקום הזה, גּוֹבַת־שַׁמַּאי, וחשב לעצמו: “ככל הנראה מקום מיוחד ויפה הוא, ולכן התלמיד מתגעגע לשם”. שאל את תלמידו: “מה יש במקום הזה, בגּוֹבַת־שַׁמַּאי, מה מיוחד בו?”
השיב התלמיד: “למען האמת, יש שם בעיקר הרבה יתושים. כל כך הרבה, שכשתינוק נולד בגובת שמאי, מועכים גרגרים אדמדמים ומורחים על ראשו כדי שהיתושים לא יעקצו אותו. אני כל כך מתגעגע לשם…”

שמע זאת רבי יוסֵי ואמר: “ברוך שנתן חן המקום בעיני יושביו”.

על פי בראשית רבה, פרשה לד, טו

 

פירושי מילים
ברוך שנתן חן המקום בעיני יושביו – ברוך אלוהים שגורם לאנשים שמקום מגוריהם ימצא חן בעיניהם

מדברים על זה

  • מדוע היה קשה לתלמיד באגדה ללמוד?
  • המקום שממנו הגיע לא היה נעים במיוחד. למה הוא בכל זאת התגעגע אליו?
  • מה הדבר האהוב עליכם ביותר בבית שאתם גרים בו? ברחוב שלכם? בשכונה? ציינו שני דברים שאתם אוהבים בכל מקום.

חידון מתנות 

בפרשה מסופר שעבד אברהם יצא לחפש אישה ליצחק. בפגישתו עם רבקה היא דאגה לו והשקתה אותו ואת גמליו במים ששאבה מהבאר. העבד התרשם מנימוסיה הטובים ונתן לה מתנות.

הקרינו את החידון על הלוח. על התלמידים לענות על ההגדרות ומכל תשובה לקחת את האות המסומנת וכך לגלות מילה נרדפת למילה מתנה.

החידות:

  1. שם נפגשו רבקה והעבד (באר)
  2. מתנה (שי)
  3. תמורה למעשה טוב (שכר)
  4. מקובל לענות לאחר שמקבלים דבר מה (תודה רבה)

המילה המתקבלת: אשכר

זוגות בתנ”ך

בפרשה מסופר על מסע החיפוש אחר אישה עבור יצחק ועל הנישואין של אחד הזוגות המוכרים בתנ”ך – יצחק ורבקה.

במשחק על התלמידים למצוא עוד זוגות מהתנ”ך. כל תלמיד יקבל פתק, ובו שם של דמות תנ”כית. התלמידים יסתובבו בכיתה, ועל כל תלמיד לחפש אצל התלמידים את בן הזוג של הדמות שבפתק שהוא קיבל. לאחר שכולם יסתדרו בזוגות, בדקו עם התלמידים את הזוגות. ניתן להשתמש בדף העזר להכנת הפתקים.

 

הזוגות:

אברהם ושרה

אברהם והגר

יצחק ורבקה

יעקב ורחל

יעקב ולאה

יעקב ובלהה

יעקב וזלפה

לוט ואשת לוט

אחשורוש וושתי

אחשורוש ואסתר

המן וזרש

רות ובעז

משה וציפורה

דוד ובת שבע

אדם וחוה

יוסף ואסנת

שמשון ודלילה

אתר פרשת השבוע הופק בתמיכתם הנדיבה של הלמוט ואווה ווליש, הלנדייל, פלורידה

היי! רוצה לקבל בכל יום ראשון פעילויות לקראת פרשת השבוע הקרובה?

בכל שבוע אנחנו שולחים למחנכים כמוך רעיונות חדשים ומגוונים שיהפכו את פרשת השבוע למשהו שהתלמידים ממש יחכו לו!

*מי שלא מעוניין לקבל תזכורת נעימה לתכנים מדי שבוע – זה גם בסדר, פשוט לחצו על האיקס בצד שמאל למעלה.