מה מקור הקדושה של השבת?
רבי אלימלך ורבי זושא היו זוג אחים מתקופת החסידות, וסיפורים רבים מסופרים עליהם. בסיפור זה האחים דנים במקור קדושתה של השבת: האם היא אינהרנטית לשבת וייחודית לה או שניתן “להעתיק” את קדושת השבת לימי החול באמצעות הריטואלים של השבת?
רבי אלימלך מִלִיזַ’נְסְק ואחיו רבי זוּשָׁא מֵאָנִיפּוֹלִי תהו בינם לבינם מדוע דווקא כשמגיעה השבת, מתעוררת בהם הרגשת קדושה והם מתעוררים לומר דברי תורה לפני החסידים בשולחן השבת. חוששים היו שמא אין זו באמת השפעתה של השבת עליהם אלא הרגשות הלב שמקורן בדמיון בלבד.
החליטו השניים לבדוק את העניין ולערוך סעודת שבת עם החסידים ביום חול. אם ירגישו את קדושת השבת, אזי יתברר כי חלילה אין הרגשת השבת שלהם אלא דמיון, ואם לא ירגישו את קדושת השבת, יתברר כי ההרגשות שבליבם ביום השבת ודרכי עבודת השם אמת הן.
ערכו השניים “סעודת שבת” ביום חול. לבשו בגדי שבת, חבשו את כובעי השטריימל ואמרו דברי תורה לפני החסידים שנקבצו סביב שולחנם. והינה הרגישו האחים הרגשה גדולה כאילו היום שבת הוא.
התחיל רבי אלימלך לבכות. “זוּשָׁא”, אמר לאחיו, “מה עושים עכשיו?”
ענה לו רבי זוּשָׁא: “אלימלך, נלך אל רבנו המגיד מִמֵזֵרִיטְשׁ, נספר לו הכול ונשמע מה יש לו לומר”.
נסעו השניים אל המגיד וסיפרו לו את מה שאירע להם.
ענה להם המגיד: “אם הלכתם בבגדי השבת וחבשתם את כובעי השטריימל, אזי ברור שהרגשתם את קדושת השבת באמת, ואין בכך פרי הדמיון. האנשים, בגדי השבת שהם לובשים ומעשיהם הם שעושים את היום לקדוש, ולכן אל לכם לדאוג כלל”.
סיפור חסידי, עיבוד על פי אתר זושא